Doğanın mucizeleri arasında yer alan kabak çekirdeği yağı, pek çok derde şifa oluşuyla dikkat çekiyor. Hem lezzetli hem de besin değeri yüksek bu yağın pek çok faydası bulunuyor. Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 zengini olan yağ, vücuda faydalı pek çok değeri içeriyor. Kabak çekirdeği yağı faydaları saymakla bitmese de başlıca faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün oluyor;
Kabak çekirdeği yağı kullanımının düzenli olması durumunda cildi parlatıyor, yumuşak ve dolgun bir cilt görünümü oluşturuyor,
Bağırsak hareketlerini hızlandırarak metabolizmik ve sindirimsel problemlerin oluşmasının önüne geçiyor,
İçeriğinde bulunan çinko, selenyum ve magnezyum değeri sayesinde vücutta enfeksiyon oluşumunu engelliyor ve artrit (romatizmal) rahatsızlıkların etkilerini azaltıyor,
Probiyotik etki gösteriyor ve tok tutmaya yardımcı etkide bulunuyor,
Mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin seviyesini artırarak depresyonla mücadeleye katkı sağlıyor,
Kalp damar sağlığını koruyarak damar sertleşmesinin önüne geçiyor,
Kan düzeyinde kötü huylu kolesterolü (LDL) azaltıyor ve iyi huylu kolesterolü (HDL) artırıyor,
Mide mukozasını koruyarak ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde rol oynuyor.
Tüm bu faydalara ek olarak kabak çekirdeğinin daha pek çok yararı bulunuyor. Tüketilebilmesi, doğrudan cilde ve saça uygulanabilmesi, çeşitli maskeler içerisine katılabilmesi de yağın kullanımını avantajlı hale getiren noktalar arasında yer alıyor.
Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir?
Kabak çekirdeğinin faydaları kadar merak edilen bir diğer nokta da yağın elde ediliş şekli. Pek çok kişi “Kabak çekirdeği yağı nasıl yapılır?”, sorusunun yanıtını araştırıyor. Bu besini elde etmek için balkabağı içerisinden çıkan kabak çekirdeklerini alıp işlemek gerekiyor. Sonrasında soğuk presleme yöntemini kullanarak kabak çekirdeği yağı elde edilebiliyor. Tüm bu işlemler sonrasında elde edilen kabak çekirdeği yağı soğuk sıkım olarak kullanılabiliyor.
Yağ çıkarma işlemi sonrasında kabak çekirdeği yağ oranını doğru şekilde ayarlamak ve gereğinden fazla kullanmamaya dikkat etmek de önem arz ediyor. Bu noktada alerjen etkilerden kaçınmak ve olası sağlık problemlerinin önüne geçmek için soğuk sıkım ürünün önce ciltte test edilmesi fayda sağlıyor.
Kabak Çekirdeği Yağı Neye İyi Gelir?
Sık sorulan sorular arasında “Kabak çekirdeği yağı ne işe yarar, neye iyi gelir?” soruları da yer alıyor. Kabak çekirdeği yağının iyi geldiği pek çok rahatsızlık bulunuyor. Hem cilt ve saç bakımında hem de sindirim sistemi problemlerinde ilk tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Kabak çekirdeği yağı, saça faydaları oldukça fazla olan, nemli ve parlak saçlar için tercih edilen bir bakım ürünü olarak kozmetik alanında öne çıkıyor.
Kabak çekirdeği yağı saça ve cilde oldukça faydalı olsa da asıl etki alanı sindirim sistemi oluyor. Özellikle mide rahatsızlıklarına ve bağırsak hareketlerine yardımcı olan bu yağ, diyet sürecinde kullanmak için ideal besin değerlerini içeriyor. Sindirim sistemini dengelemek, hazımsızlık problemlerinin önüne geçmek için mucizevi etkileri olan kabak çekirdeği yağı kullanımına yönelmek oldukça mantıklı bir seçim olarak görülüyor.
Kabak Çekirdeği Yağı Kullanım Önerileri
Kabak çekirdeği yağını farklı pek çok şekilde kullanmak mümkün oluyor. Peki, en sağlıklı ve hızlı çözümler için kabak çekirdeği yağı nasıl kullanılır?
Kabak çekirdeği yağını doğrudan tüketerek mide rahatsızlıklarını gidermek, mineral ve vitamin açısından vücudu ve kan şekerini dengelemek mümkün. Ancak yağın doğrudan tüketim yerine farklı tarifler içerisinde kullanılarak da tüketilebildiği görülüyor. Kabak çekirdeği yağı ile çeşitli yemekler hazırlayıp, bir saklama kabı içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu besini tüketmenin yanı sıra saç ve cilt maskeleri içerisinde kullanmak da mümkün oluyor.
Ciltle ilgili çatlak, kuruluk gibi problemlerde bu tür bitkisel yağları doğrudan uygulamak fayda sağlıyor. Ancak cildi parlatma, nemlendirme, gözenek görünümünü azaltma gibi etkiler için farklı malzemeleri de kullanarak maske yapmak daha avantajlı bir tercih oluyor. Saç bakımı için şampuan ya da besleyici kremler içerisine yağı katarak kullanmak yeterli. Bu nedenle bir yağdanlık içerisinde banyonuzda muhafaza edebilirsiniz.
Kabak Çekirdeği Yağı Cilde Faydaları
Kabak çekirdeği yağının cilt sağlığına pek çok katkısı mevcut. Organik kabak çekirdeği yağı kullanarak daha parlak, sıkılaşmış ve genç bir cilt görünümüne kavuşmak mümkün oluyor. Yağın cilde başlıca etkileri şu şekilde sıralanabiliyor:
Güneş lekelerini gideriyor,
Kızarıklıkları iyileştiriyor,
Cilt ton eşitsizliklerine fadya sağlıyor,
Kırışıklıkları önlüyor,
Parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmayı sağlıyor.
Tüm bu faydalarının yanı sıra kalp ve kan dolaşımına olan faydaları sayesinde de cildin olumlu etkiler almasına yardımcı olan kabak yağı, doğal bir antioksidan olarak ödemli ve şiş cilt görünümünden kurtulmaya da yardımcı oluyor.
Kabak Çekirdeği Yağı Yan Etkileri
Doğal bir şifa olsa da kabak çekirdeğinin de bazı yan etkileri olabiliyor. Bu yan etkiler; aşırı kullanım, alerji, uzun süreli kullanım gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Kabak çekirdeği yağı zararları arasında şunlar yer alıyor:
Uzun süreli kullanımda sivilce oluşumu görülebiliyor,
Sindirim sorunları ve ishal problemleri oluşabiliyor,
Aşırı tüketim kilo alımına ve yağlanmaya sebep olabiliyor,
Ciltte uzun süreli tutulması ve temizlenmemesi alerjik etkiler ve kızarma gibi problemler doğuruyor,
E vitamini ve çeşitli mineraller bakımından zengin olan besin, nadiren de olsa vücuttaki mineral değerlerinde aşırı artış sağlayarak belli başlı problemlerin ortaya çıkmasına da neden olabiliyor.
Bu zararlardan korunmak için her besinde olduğu gibi kabak çekirdeğini de ölçülü ve doğru şekilde kullanmak önemli. Dengeli kullanımda kabak çekirdeğinin zarardan çok yararı olduğu araştırmalarla da destekleniyor.
Yorum Yaz